OM PADEL

Padel är en förhållandevis enkel sport och kan utövas av de flesta, oavsett tidigare erfarenhet. Däremot kan det vara bra att känna till de mest grundläggande spelreglerna.

Kortfattade
regler

I grund och botten är banan rektangulär. Banan har både nät och spelbara väggar vilket gör att den påminner om en kombination mellan en squash- och tennisbana. Banan omges vanligtvis av glas- eller galler som ingår i spelet. Väggen baktill är 4 meter hög där 3 meter måste vara plexiglas, resterande är galler.

Padel spelas som regel alltid dubbel, det vill säga 2 mot 2. De spelare som vistas på banan måste ha godkända padelracketar och racket måste alltid fästas runt handleden med ett snöre, som finns fäst i änden av racketen. Bollarna som används ser ut som tennisbollar men är speciellt avsedda för padel, medvetet tillverkade för att få en lägre hastighet i spelet.
Källa: https://svenskpadel.se/om-padel/regler/

spelregler

Spelet

Bollen får slå i marken en gång på varje sida och får bara träffas av en spelare innan den slås över till andra sidan igen. Det finns två alternativ att slå tillbaka bollen, antingen direkt efter att bollen har träffat marken eller låta bollen träffa både marken och väggen före slaget. Att ha i åtanke är att bollen endast får träffa banan/marken en gång.

Spelet inleds alltid med en serve. En serve kan göras på flera sätt, men kan bara slås underifrån eller i midjehöjd. Du ska vara placerad bakom servicelinjen som är linjen längst bak. Bollen måste träffa marken innan du får slå iväg den och måste spelas diagonalt över till motståndarens serverruta. Motståndaren kan efter det välja att slå tillbaka bollen när bollen slagit ner i serverrutan alternativt slagit ner i serverrutan och vidare i plexiglaset (kom ihåg att bollen endast får studsa en gång i marken). Likt tennis så har du två servar, om bollen har kontakt med nätet får du serva igen.

Poängräkning

  • Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.
  • I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game.
  • Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.
  • I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game.
  • Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game.
  • Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak.
  • Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Välkommen till Padelone i Alvesta med fokus på grym spelmiljö, stora ytor och skönt häng – ditt andra vardagsrum!

Boka
online

Med MATCHi kan du hitta din nästa speltid hos oss på Padelone.

HITTA
OSS

Sälggatan 1, 342 30, Alvesta, bakom Oljeshejkarna.
Via kartan nedan finner du vår adress.

NYHETSBREV